
Twoje prawa w świetle prawa pracy stanu Illinois

State of Illinois
Illinois Department of Labor

Podsumowanie przepisów spełniających wymagania Departamentu Pracy Stanu Illinois 
(Illinois Department of Labor, IDOL) dotyczące zamieszczania ogłoszeń.

Płaca minimalna i 
nadgodziny

Obowiązuje od 1 stycznia 2024 r.

$14,00 ZA GODZINĘ

Okresy posiłków 
i odpoczynku

Zapewnia pracownikom 24 następujące po 
sobie godziny odpoczynku w ciągu każdego 
siedmiodniowego (7) okresu pracy.
•	 Pracodawcy mogą uzyskać od Departamentu 

pozwolenie umożliwiające dobrowolne przepracowanie 
przez pracowników siedmiu kolejnych dni.

•	 Pracownicy pracujący 7 i pół godziny 
bez przerwy muszą mieć zapewniony co 
najmniej 20-minutowy czas na posiłek,

•	 nie później niż 5 godzin po rozpoczęciu 
pracy oraz dodatkowe 20 minut, jeśli pracują 
na 12-godzinnej lub dłuższej zmianie.

•	 Pracownicy muszą mieć zapewnione 
racjonalnej długości przerwy na toaletę.

Urlop dla ofiar 
przemocy

USTAWA O JEDNYM DNIU WOLNYM W TYDODNIU 
PRACY (ONE DAY REST IN SEVEN ACT)

Zapewnia pracownikom będącym ofiarami 
przemocy domowej, seksualnej lub innych 
przestępstw związanych z przemocą, lub 
których członkowie rodziny są ofiarami, 
do 12 tygodni bezpłatnego urlopu z 
pracyu w ciągu okresu 12 miesięcy.
•	 Obowiązuje od 1 stycznia 2024 r. Pracownicy 

zatrudnieni u pracodawców dowolnej wielkości są 
uprawnieni do dodatkowych 2 tygodni bezpłatnego 
urlopu z powodów związanych ze śmiercią członka 
rodziny lub członka gospodarstwa domowego 
w wyniku przestępstwa przemocy, który należy 
zakończyć w ciągu 60 dni od daty otrzymania przez 
pracownika powiadomienia o śmierci ofiary.

Plakat umieścić w miejscu łatwo widocznym dla pracowników.

USTALA STAWKĘ MINIMALNĄ DLA PRACOWNIKÓW
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Misją Departamentu Pracy stanu Illinois jest ochrona i poprawa wynagrodzeń, dobrobytu, warunków pracy 
i bezpieczeństwa pracowników stanu Illinois poprzez egzekwowanie stanowych przepisów prawa pracy 
i zatrudnienia, zapewnianie pracodawcom pomocy w zakresie zgodności z przepisami oraz zwiększanie 
świadomości społecznej na temat ochrony w miejscu pracy. Poprzez egzekwowanie przepisów prawa, 
edukację i partnerstwa społeczne, Departament pracuje nad zapewnieniem że pracownicy otrzymują 
należne im wynagrodzenie, a pracodawcy, którzy przestrzegają prawa, pozostają konkurencyjni.

Dotyczy pracodawców zatrudniających 4 lub więcej 
pracowników. Ustawie podlegają pracownicy krajowi, nawet 
jeśli pracodawca zatrudnia tylko jednego pracownika.
Niektórzy pracownicy nie są objęci Ustawą o płacy 
minimalnej (Minimum Wage Law), a część z nich, 
w określonych przypadkach, może otrzymywać 
wynagrodzenie niższe od minimalnego.

$8,40 ZA GODZINĘ
Dotyczy pracowników otrzymujących napiwki. Jeśli 
otrzymane przez pracownika napiwki wraz z jego 
wynagrodzeniem od pracodawcy nie są równe płacy 
minimalnej, pracodawca musi wyrównać tę różnicę.

$12,00 ZA GODZINĘ
Dotyczy młodzieży (poniżej 18 roku życia) pracującej 
mniej niż 650 godzin w roku kalendarzowym.

Nadgodziny
Większość pracowników zatrudnionych na godziny 
oraz niektórzy pracownicy etatowi są objęci ustawą 
o nadgodzinach i muszą otrzymać wynagrodzenie 
w wysokości 1,5 standardowej stawki za godziny 
przepracowane powyżej 40 w tygodniu roboczym.

Infolinia: 1-800-478-3998

Praca dzieci

USTAWA O WYPŁACANIU I POBIERANIU WYNAGRODZEŃ 
(WAGE PAYMENT AND COLLECTION ACT)

PRACOWNICY PONIŻEJ 16 ROKU ŻYCIA

Dzieci poniżej 14 roku życia nie mogą 
pracować w większości zawodów, z 
wyjątkiem określonych warunków.
14-latkowie i 15-latkowie mogą pracować, 
jeśli spełnione są następujące wymagania:
•	 Świadectwo pracy zostało wydane przez okręg 

szkolny i złożone w Departamencie Pracy, 
potwierdzając, że osoba niepełnoletnia jest 
wystarczająco dorosła, fizycznie zdolna do 
wykonywania pracy oraz, że praca nie będzie 
kolidować z edukacją osoby niepełnoletniej;

	° Praca nie jest uważana za zawód 
niebezpieczny (pełna lista znajduje się na 
naszej stronie internetowej);

	° Praca jest ograniczona do 3 godzin 
dziennie w dni szkolne, 8 godzin dziennie 
w dni pozaszkolne i nie więcej niż 6 dni lub 
48 godzin tygodniowo;

	° Praca jest wykonywana wyłącznie w 
godzinach od 7:00 do 19:00 w ciągu roku 
szkolnego (od 7:00 do 21:00 od czerwca 
do września); oraz

	° Nie  późn ie j  n iż  w  p ią te j  godz in ie  pracy, 
zapewniona  jes t  30-minu towa przer wa 
na  pos i łek .

Infolinia: 1-800-645-5784

Niewypłacone 
wynagrodzenia

•	 Pracownicy muszą otrzymać swoje  os ta teczne 
wynagrodzenie ,  w t ym dochód z  pracy, 
świadczenia ur lopowe,  prowiz je  i  premie,  w dniu 
nas tępującym po planowanym termin ie  wypłat y.

•	 Nieautor yzowane potrącenia z  wypłat 
są  n iedozwolone,  z  wyjątk iem sy tuacj i 
okreś lonych przez prawo.

•	 Pracodawcy muszą zwracać pracownikom wszelk ie 
n iezbędne wydatk i  lub s t ra t y  ponies ione przez 
pracownika w t rakc ie  wykonywania obowiązków 
s łużbowych i  związane z  us ługami  świadczonymi 
na rzecz pracodawcy.  Pracownik  mus i  z łożyć 
wniosek o zwrot  kosz tów w c iągu 30 dni 
kalendarzowych,  chyba że pol i t yka pracodawcy 
przewiduje  dodatkowy czas  na z łożenie  wniosku.

Infolinia:1-312-793-2808

Płatny urlop

•	 Pracownicy: mogą uzyskać do 40 
godzin płatnego urlopu w roku. 

•	 Wykorzystanie: pracownicy mogą wykorzystać 
płatny urlop z dowolnego wybranego przez siebie 
powodu. Pracodawcy nie mogą wymagać od 
pracowników podania podstawy wniosku o urlop. 

•	 Naliczony urlop: Pracownicy otrzymują 1 godzinę 
płatnego urlopu za każde przepracowane 40 godzin. 
Pracodawcy mogą również zapewnić pracownikom 
wszystkie godziny płatnego urlopu na początku 
12-miesięcznego okresu (koncentracja na wstępie).

•	 Przeniesienie urlopu: Pracownicy mogą 
przenieść cały naliczony płatny urlop na koniec 
roku. Niewykorzystany urlop skoncentrowany 
na wstępie nie musi zostać przeniesiony.

•	 Zakaz działań odwetowych: Jeśli pracodawca 
podejmie niekorzystne działania w ramach korzystania 
przez pracownika z praw przysługujących mu na mocy 
ustawy, na pracodawcę mogą zostać nałożone kary.

Istniejąca polityka i 
wyłączenia 

Jeśli pracodawca wdrożył już taką politykę, mogą 
obowiązywać pewne wyjątki. Istnieją pewne kategorie 
pracowników, które nie podlegają przepisom tej ustawy.

WYMAGA UZYSKANIA PŁATNEGO URLOPU Z 
DOWOLNEGO POWODU

Infolinia:  1-312-793-2804

Infolinia:  1-312-793-2800

Ustawa o równym 
wynagrodzeniu 
(Equal Pay Act)

Pracodawcy są zobowiązani do wypłacania 
równych stawek kobietom i mężczyznom 
wykonującym taką samą lub zasadniczo 
podobną pracę, chyba że różnice w stawkach 
wynikają z systemu stażu pracy, systemu 
zasług lub czynników innych niż płeć.
•	 Pracodawcy i agencje pośrednictwa pracy 

mają zakaz zadawania kandydatom pytań 
o historię zarobków i wynagrodzeń.

•	 Pracownicy mogą ujawniać lub omawiać swoje 
wynagrodzenia, świadczenia i inne wynagrodzenia 
ze swoimi współpracownikami i kolegami.

•	 Pracodawcy nie mogą płacić mniej pracownikom 
pochodzenia afroamerykańskiego niż pracownikom 
pochodzenia nie afroamerykańskiego.

•	 Określeni pracownicy dużych firm mogą 
zwrócić się do IDOL z prośbą o udostępnienie 
historii płac dla ich stanowiska.

Infolinia:  1-866-372-4365

Aby uzyskać więcej informacji lub złożyć skargę, 
skontaktuj się z nami pod adresem: 
524 South 2nd St, Suite 400, Springfield, IL 62701 (217) 782-6206 
160 N. LaSalle, St, Suite C-1300, Chicago, IL 60601 (312) 793-2800
2309 W. Main Street, Suite 115 Marion, IL 62959 (618) 993-7090
Pełny tekst tych przepisów można znaleźć na naszej stronie internetowej:  www.labor.illinois.gov

Infolinia: 312-793-2600


